Jocul de table – 7 lucruri interesante despre istoricul unui joc "cu tradiţie" click pe poza pentru a mari poza

Jocul de table – 7 lucruri interesante despre istoricul unui joc "cu tradiţie"

Pe lângă remi, ce alt joc “cu tradiţie” ţi-ar mai plăcea să joci şi astăzi? Nominalizarea noastră ar fi cu siguranţă jocul de table, acel joc atât de popular care includea câte 15 piese (pull-uri) pentru fiecare jucător, o tablă de joc, două zaruri şi mult, mult noroc.

Deşi nu la fel de popular şi acum, totuşi jocul de table nu a dispărut complet. În plus, nu este de neglijat nici varianta online care, se pare, câştigă din ce în ce mai mult teren.

Dacă te gândeşti cu nostalgie la jocul de table, îl mai joci din când şi când sau pur şi simplu vrei să ştii mai multe despre un joc ce se încăpăţânează să supravieţuiască şi astăzi, citeşte mai jos 7 detalii interesante despre istoricul său:

1). Jocul de table – originar din Mesopotamia, acolo unde era un joc destinat aristocraţilor  

Se spune că cel mai apropiat strămoş al jocului de table este” Jocul Regal al lui Ur”, un joc originar din Mesopotamia, destinat numai aristocraţilor şi persoanelor influente în zonă. În timpul Imperiului Persan, jocul de table se juca pe suprafeţe din lemn, în loc de piese se foloseau pietricele, iar zarurile erau din oase, lemn sau pietre.

2). De la “joc regal” la “jocul celor 12 linii”

După cum era de aşteptat, din Mesopotamia, jocul de table a călătorit peste tot în lume, iar romanii l-au adaptat la “Jocul celor 12 linii”, un joc ceva mai complex, cu tot cu felul de semnificaţii ascunse. Astfel, cele 12 linii erau de fapt reprezentarea lunilor anului, cele 24 de puncte orele unei zile, iar culorilor constrastante ale pieselor simbolizau noaptea şi ziua.

3). Jocul de table - popular şi în zona asiatică, însă înlocuit rapid de “mai nobilul” şah

Variante ale jocului de table au existat şi în zona asiatică încă din sec. VI, se pare. Cu toate astea, atât în China, cât şi în Japonia, jocul de table a fost încadrat destul de repede la “jocuri ilegale, de noroc”, aşa că a fost înlocuit cu şahul, considerat un joc superior, în care gândirea şi inteligenţa primau.  

4). Varianta “oficială” a jocului de table îşi are originea în Europa secolului XVI

Varianta cea mai apropiată jocului de table aşa cum îl ştim noi astăzi a apărut în Europa. Mai întâi, Alfonso al X-lea al Castiliei a scris în lucrările sale despre mai multe jocuri cu zaruri. Mai târziu, în 1254, jocul de table a început să fie popular în Franţa şi Italia. Curând, însă, Regele Franţei Ludovic al IX-lea a interzis la curte jocurile cu zaruri, iar reprezentanţii Bisericii Catolice au dat ordin ca toate tablele de joc să fie arse.

În această perioadă jocul a căpătat o mare popularitate în Marea Britanie, iar jocul de table aşa cum îl ştim noi astăzi ar fi o variantă îmbunătăţită a acelor seturi de joc.

5). Din 1645, jocul de table şi-a câştigat “reabilitarea” şi a avut un succes fulminant

După ce fusese atât de mult blamat, interzis şi înlocuit, din 1645 jocul de table a început să îşi recâştige popularitatea. A existat o perioadă de 40 de ani, între 1920 şi 1960, când jocul de table se juca mai ales în cadrul cluburilor speciale, cumva cu circuit închis. Din 1960, însă, jocul a fost accesibil tuturor, atingând apogeul popularităţii şi al practicării lui.

Primul turneu oficial de table a fost organizat în 1964, de către Prinţul Alexis Obolensky, Preşedintele Clubului Internaţional al Jocului de Table, cu sediul în Manhattan, New York.

6). Era tehnologiei a dus jocul de table într-un con de umbră

Începând cu anii ’90, popularitatea jocului de table a scăzut din nou. Bineînţeles, jocurile video sau celelalte activităţi păreau mult mai atractive, aşa că, pentru o perioadă, jocul de table nu a mai fost atât de practicat. Totuşi, ca şi pentru remi sau şah, s-a găsit rapid varianta jocului computerizat.

7). Jocul de table în varianta online – revenirea în forţă a unui joc cu o lungă istorie

Ceea ce părea doar o palidă revenire a unui joc cu tradiţie, iată că jocul de table în variantă online cunoaşte o popularitate din ce în ce mai mare. Astăzi, există o mulţime de site-uri pe care poţi juca table online fără a fi nevoit să ai un partener de joc. Mulţi susţin chiar că jocul de table se află printre cele mai populare jocuri online de astăzi, însă rămâne de văzut dacă el va putea rezista probei timpului, dar şi a celorlalte jocuri mult mai elaborate.

Remi sau Table? Tu ce ai alege? Pentru prima variantă, nu uita că poţi intra oricând pe www.magicjoly.ro pentru a juca remi online, cu o prietenă, cu una dintre avatariţele site-ului sau cu alţi jucători prezenţi în acel moment pe site.


A fost de ajutor?    


remi online pe tabla gratis

Comentarii

Nou pe magicjoly.ro

Mancare de legume și piept de pui - o rețetă potrivită în dieta FODMAP
Colțul fetelor

Mancare de legume și piept de pui - o rețetă potrivită în dieta FODMAP

O rețetă gustoasă, simplă, ușor de preparat, perfectă și pentru cei care țin dieta FODMAP.

Mai mult
Jocuri online care au depasit bariera de limbaj
Colțul fetelor

Jocuri online care au depasit bariera de limbaj

Jocuri online care au depasit bariera de limbaj: candy crush saga, angry birds, rummy online

Mai mult