Noaptea Sfântului Andrei – tradiţii şi superstiţii de Halloweenul nostru autohton click pe poza pentru a mari poza

Noaptea Sfântului Andrei – tradiţii şi superstiţii de Halloweenul nostru autohton

Ţi s-a părut că Halloweenul a trecut prea repede sau poate că nu agreezi deloc această sărbătoare împrumutată? Ei bine, în seara de 29 spre 30 noiembrie ai la dispoziţie o variantă autohtonă, noaptea Sfântului Andrei fiind considerată de mulţi un fel de Halloween tradiţional.

Pe lângă faptul că 700.000 de romani îşi sărbătoresc atunci ziua onomastică, avem tot felul de obiceiuri care au fost transmite din generaţie în generaţie şi care dau un farmec aparte acestui moment.
Tradiţii care mai de care mai interesante, superstiţii respectate de sute de ani, strigoi, usturoi şi ritualuri “de protecţie” – această sărbătoare împleteşte poate cel mai bine şi sugestiv legenda biblică cu simbolurile păgâne.

De unde vine această asociere inedită? În trecut, Sântandrei era de fapt un totemgeto-dacic asociat lupului. După ce în aceeaşi zi am început să îl sărbătorim pe Sfântul Andrei, apostolul care a adus creştinismul şi în ţara noastră, oamenii au suprapus tradiţiile păgâne cu o sărbătoare religioasă. La asta s-au adăugat şi alte “coincidenţe”. Sfântul Andrei este considerat şi patronul animalelor, dacii erau în trecut numiţi lupi, acesta fiind şi simbolul lor şi, spun legendele, Sfântul Andrei ar fi fost protejat în Dobrogea tocmai de căpetenia “lupilor”.

Aşadar, povestea biblică se împleteşte într-un mod cu totul spectaculos cu superstiile şi obiceiurile păgâne, tocmai pentru a da contur unei sărbători aflate la graniţa dintre mistic şi religios, fapt ce îi adaugă încă şi mai mult farmec.

Pe lângă telefoanele pe care le vei da prietenilor care se sărbătoresc în această zi, iată mai jos câteva dintre cele mai interesante obiceiuri şi tradiţii legate de Noaptea Sfântului Andrei.

1). Usturoiul – în centrul multor ritualuri menite să ţină departe spiritele rele În “traducere liberă”, Halloween s-ar traduce prin “All Hallows’Eve” (ajunul tuturor sfinţilor). Ei bine, şi în noaptea Sfântului Andrei se crede că întunericul întâlneşte lumina, cerurile se deschid, iar sufletele celor morţi revin pe Pământ.

Tocmai de aceea, oamenii din mediul rural obişnuiesc să apeleze la tot felul de ritualuri de protecţie. Sufletele spiritelor negative sunt alungate prin diverse metode, cele mai multe având în centru usturoiul, dar şi cruci din ceară lipite apoi pe animalele de parte bărbătească.

Spiritele rele mai sunt alungate şi dacă întorci cănile şi vasele cu gura în jos sau adaugi în mâncarea animalelor busuioc şi câteva picături de apă sfinţită.

2). Ce să faci şi ce să nu faci de Sfântul Andrei

Ai grijă ca în această seară să scoţi cenuşă caldă din sobă deoarece se crede că strigoilor nu le place căldura. Astfel îi ţii departe de tine şi casa ta.

În plus, e bine să mănânci şi să te ungi cu usturoi, “zonele vizate” fiind fruntea, pieptul, spatele şi încheieturilor.

Lasă candela aprinsă cât mai mult timp pentru că lumina va atrage spiritele bune şi le va călăuzi pe drumult drept pe cele rătăcite.

În ceea ce priveşte lucrurile interzise, se pare că aduce ghinion să coşi, să îţi piepteni părul, să mături, să lucrezi la câmp, să faci curat în casă sau în gospodărie, să duci gunoiul sau să dai bani cu împrumut.

3). Colacul şi grâul încolţit ne arată cum ne va merge în anul ce urmează

Două tradiţii frumoase, care s-au păstrat încă sunt cele ale colacului şi al grâului încolţit. Astfel, în ajun de Sfânt Andrei, prepară un colac şi pune în mijlocul lui un căţel de usturoi. După, aşază-l pe sobă, calorifer sau într-o parte ceva mai călduroasă a casei şi lasă-l timp de o săptămână. Dacă usturoiul încolţeşte, sespune că vei avea noroc.

Mult mai cunoscută este tradiţia grâului încolţit: iei grâu, îl alegi, îl speli şi îl aşezi pe o farfurie întinsă, pe un strat de vată îmbibată cu apă (opţional). Udă grâul în fiecare zi, iar felul în care va creşte şi cât va rezista îţi arată cum îţi va merge în perioada următoare.

4). Află-ţi ursitul printr-un “truc foarte simplu”!

Superstiţiile şi tradiţiile legate de aflarea ursitului în această seară sunt multe, unele care nu se mai pot aplica acum. Totuşi, dintre acestea, cea care se mai practică şi astăzi este cea a turtei sărate. După ce ţin post negru pe 29 noiembrie, fetele de măritat îşi fac o turtă simplă, în care adaugă multă sare. Se spune că dacă o mănâncă înainte de a adormi, îşi vor visa ursitul, bărbatul care în vis le va oferi apă.

5). Peştele – un alt aliment care ne aduce noroc dacă îl consumăm în această zi

Pe lângă usturoi, este bine ca de Sfântul Andrei să mâncăm peşte. In calendarul ortodox avem acum dezlegare la peşte, iar toţi cei care mănâncă acest aliment (fie că ţin, fie că nu ţin post) vor avea noroc tot anul şi vor fi feriţi de rele.

Ce zici de tradiţiile şi superstiţiile acestea? Le vei respecta sau ţi se par doar nişte obiceiuri interesante, dar demodate şi “pe cale de dispariţie?”

Oricare ar fi răspunsul, nu uita că moştenirea unui popor stă şi în aceste detalii aparent lipsite de importanţă, de care tindem să ne dezicem în ultima vreme.

Iar dacă, totuşi, nu crezi în ele, dar ai căuta o modalitate de a te proteja de “strigoii din noaptea Sfântului Andrei”, fă un remi online pe Magic Joly. Câteva jocuri câştigate te vor binedispune şi te vor face să uiţi de toate superstiţiile negative asociate acestei sărbători.


A fost de ajutor?    


remi online pe tabla gratis

Comentarii

Nou pe magicjoly.ro

Mancare de legume și piept de pui - o rețetă potrivită în dieta FODMAP
Colțul fetelor

Mancare de legume și piept de pui - o rețetă potrivită în dieta FODMAP

O rețetă gustoasă, simplă, ușor de preparat, perfectă și pentru cei care țin dieta FODMAP.

Mai mult
Jocuri online care au depasit bariera de limbaj
Colțul fetelor

Jocuri online care au depasit bariera de limbaj

Jocuri online care au depasit bariera de limbaj: candy crush saga, angry birds, rummy online

Mai mult