Remi în lume click pe poza pentru a mari poza

Remi în lume

Creatorul jocului Rummikub sau Remi, după denumirea pe care o cunoaștem noi , este Ephraim Hertzano, născut în România, la 27 ianuarie 1912.

După cel de-al II-lea Război Mondial, legile Comunismului interziceau utilizarea jocurilor de cărți, așa că Hertzano a găsit o alternativă nouă, revoluționară și care, se pare, a rezistat în timp.

El a avut ideea de a înlocui cărțile de joc cu piese de lemn, mai apoi piese din plastic.

În 1960, la vârsta de 48 de ani, Ephraim Hertzano a emigrat în Israel, acolo unde avea nevoie de o altă profesie. Cum în Israel nu existau magazine de jucării, Ephraim a început să elaboreze jocul de remi chiar în bucătăria sa din Tel Aviv.

Fiecare membru al familiei a contribuit la nașterea unui nou fenomen, a unui joc care este actual și astăzi: au pictat fiecare piesă, tabla de joc și cutia din lemn.

Au început să îl joace în familie și, apoi, în serile de sâmbătă seara și-au chemat și prietenii, așa că jocul a început să fie din ce în ce mai cunoscut. Nu cu mult după, Hertzano vindea jocuri remi chiar din portbagajul mașinii sale.

De aici până la faima generală nu a fost decât un pas. Însuși Ephraim mărturisea în introducerea cărții sale, "The Official Rummikub Book", că “în nopțile de vară, în Ierusalim și Tel Aviv, zgomotul făcut de aruncarea pieselor care se auzea din balcoane era asurzitor”.

În anii ’70, Hertzano și al lui joc de remi au ajuns chiar și în Statele Unite ale Americii. Poate cea mai bună reclamă fusese făcută de o personalitate locală care declarase la televizor că, după ce soția sa adusese un job Rummikub din Israel, își petrecuseră întreaga noapte jucând remi.
Din acel moment, comenzile au început să curgă și pentru America, asta după ce în Europa se marcaseră deja 40 de ani de la prima versiune a jocului de remi.
Totul a culminat cu anii ’80, atunci când numărul celor pasionați de remi, al celor care îl jucau constant depășise 1.000.000.

“Era Rummikub” nu s-a sfârșit nici în 1987, atunci când Ephraim Hertzano a murit la vârsta de 75 de ani. Copiii săi au lansat atunci primul Campionat Rummikub, dorind să ducă mai departe atât pasiunea tatălui lor, cât și tradiția unui joc ce făcea deja istorie.
Prima ediție a unui astfel de campionat a fost la Hyatt Regency, Ierusalim, eveniment ce s-a păstrat până astăzi. Competiția are loc la fiecare trei ani, adunând laolaltă cei mai buni jucători din lume, fiecare reprezentându-și țara.
“Amintiți-vă, acest joc a început în Israel!” spunea deseori Hertzano. Pe lângă origine,cultura israeliană fusese și ea inclusă în joc: inițial, acesta se desfășura în sens invers acelor de ceasornic.

În plus, remi încorporează elemente de șah, domino, rummy, de Mah-Jong (un joc de origine chineză) sau de Conquian (joc originar din Mexic). Un alt detaliu interesant este și acela că mecanismul jocului, desenul, amestecarea pieselor, aruncarea lor seamănă foarte mult cu vechile jocuri chinezești.


Toate aceste aspecte duc la concluzia că remi nu este numai un joc evreiesc, ci face parte, de fapt, din tradițiile de joc ale întregii lumi!


A fost de ajutor?    


remi online pe tabla gratis

Comentarii

Nou pe magicjoly.ro

Mancare de legume și piept de pui - o rețetă potrivită în dieta FODMAP
Colțul fetelor

Mancare de legume și piept de pui - o rețetă potrivită în dieta FODMAP

O rețetă gustoasă, simplă, ușor de preparat, perfectă și pentru cei care țin dieta FODMAP.

Mai mult
Jocuri online care au depasit bariera de limbaj
Colțul fetelor

Jocuri online care au depasit bariera de limbaj

Jocuri online care au depasit bariera de limbaj: candy crush saga, angry birds, rummy online

Mai mult