Sfânta Maria Mare – 10 lucruri interesante despre această sărbătoare click pe poza pentru a mari poza

Sfânta Maria Mare – 10 lucruri interesante despre această sărbătoare

În fiecare an, pe 15 august, sărbătorim Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare.

Prilej perfect pentru a ne întâlni cu prietenii, a-i suna pe sărbătoriţi şi a ne simţi bine într-o altă zi liberă.
Am strâns pentru tine, mai jos, câteva detalii interesante pe care poate nu le ştiai, despre această sărbătoare atât de importantă. Unele obiceiuri sau superstiţii te vor amuza, iar altele te vor pune pe gânduri. Un lucru e sigur: la final vei privi cu alţi ochi această zi.

1. Deşi sărbătorim “Adormirea Maicii Domnului”, se poate ura “La mulţi ani!”

Există două sărbători dedicate Sfintei Maria: pe 15 august şi 8 septembrie. Prima dată, se celebrează “Adormirea Maicii Domnului”, în vreme ce în septembrie se marchează “Naşterea Maicii Domnului”. De aici şi controversa dacă pe 15 august, fiind vorba despre “adormire”, se mai cade să urăm “La mulţi ani!” sărbătoriţilor.
Preoţii susţin că da, putem face urări de bine celor dragi, însă ar trebui să evităm sărbătorirea prin petreceri sau evenimente de acest gen.

2. Povestea biblică ce stă la baza acestei sărbători este învăluită în mister

În Sfintele Evanghelii sunt prea puţine detalii despre “Adormirea Maicii Domnului”, însă în popor s-au transmit câteva credinţe referitoare la acest eveniment. Astfel, se spune că Maica Domnului a fost înştiinţată de un înger că va pleca din această lume. În acea zi, apostolii aflaţi peste tot în lume au fost purtaţi de nori până la mormântul Sfintei Maria, cu excepţia Apostolului Toma. Ca dovadă a înălţării ei, după trei zile, Apostolul Toma a găsit mormântul Maicii Domnului gol.

3. Sezonul cald se delimitează de cel rece prin această sărbătoare

Avem, bineînţeles, 4 anotimpuri, însă mai ales în mediul rural se crede că Sfânta Maria Mare este sărbătoarea care desparte lunile de vară (cu vreme frumoasă) de cele de iarnă (cu vreme mai rece). Aşadar, mai în glumă, mai în serios, se poate spune că de mâine începe încet, încet sezonul rece.
Un alt obicei care susţine, poate, această credinţă, este acela ca bărbaţii să îşi schimbe de acum pălăria cu căciula.

4. Maica Domnului este şi ocrotitoarea marinarilor

Probabil ai auzit până acum că în aceeaşi zi de 15 august sărbătorim şi Ziua Marinei.
Asta se întâmplă pentru că Sfânta Maria este considerată şi protectoarea mării şi a marinarilor.

5. Dimineaţa, în biserici au loc slujbe, după care se împart fructe Dimineaţa, în biserici au loc slujbe speciale, dedicate “Maicii Domnului”, dar şi celor trecuţi în nefiinţă.

După, obiceiul spune că se împart struguri, prune şi faguri de miere.

6. Liber la sezonul de nunţi!
E drept, se organizează nunţi şi până în această dată, dar evenimentele au anumite “interdicţii bisericeşti” cum ar fi Postul Apostolilor Petru şi Pavel sau Postul Adormirii Maicii Domnului. Ei bine, de acum până târziu în toamnă, este liber la nunţi!

7. Intervalul dintre Sfânta Maria Mare şi Sfânta Maria Mică – perfect pentru semănăturile de toamnă

Cel puţin în mediul rural, oamenii se ghidează foarte mult după aceste sărbători religioase. Aşa se face că de pe 15 august până pe 8 septembrie, se crede că ar trebui “programate” toate semănăturile de toamnă.

8. Florile şi plantele capătă acum efecte tămăduitoare

Adună înainte sau în ziua de Sfânta Maria Mare plante şi flori despre care ştii că au proprietăţi benefice pentru sănătate. În afară de ceaiuri şi tincturi, este bine să le aşezi la icoana Maicii Domnului pentru a te apăra atunci când va tuna şi fulgera.

9. Pe 15 august nu se lucrează şi nu se spală

Ca în cazul oricărei sărbători religioase, nu e bine să lucrezi sau să speli. În acest caz, se spune că nu e bine ca oamenii să lucreze la câmp sau acasă pe 15 august. În caz contrar, vor pierde tot ce au agonisit, iar animalele se vor îmbolnăvi.

10. Cui spunem “La mulţi ani” de Sfânta Maria?

“Maria” vine din ebraicul “Miryam” şi se traduce prin “copil dorit”. În România, statisticile arată că peste 2 milioane de români îşi sărbătoresc acum ziua onomastică.
Maria, Marian, Mariana, Marinela, Marin, Marina, Măriuca, Mărioara, Marius – sunt toate nume derivate cărora da, le poţi ura “La mulţi ani!” atât pe 15 august, cât şi pe 8 septembrie.

Acum, dacă tot ai aflat atâtea lucruri interesante despre această zi cu o importanţă aparte, nu uita că îl poţi provoca pe unul dintre sărbătoriţi la o partidă de remi pe tablă, pe www.magicjoly.ro.


A fost de ajutor?    


remi online pe tabla gratis

Comentarii

Nou pe magicjoly.ro

Mancare de legume și piept de pui - o rețetă potrivită în dieta FODMAP
Colțul fetelor

Mancare de legume și piept de pui - o rețetă potrivită în dieta FODMAP

O rețetă gustoasă, simplă, ușor de preparat, perfectă și pentru cei care țin dieta FODMAP.

Mai mult
Jocuri online care au depasit bariera de limbaj
Colțul fetelor

Jocuri online care au depasit bariera de limbaj

Jocuri online care au depasit bariera de limbaj: candy crush saga, angry birds, rummy online

Mai mult