Jocurile ca terapie
Concluziile specialiştilor au fost clare: unele jocuri au efect terapeutic. De exemplu, jocul de remi, una dintre cele mai populare activităţi de acest fel, este un joc de strategie care te va învăţa să te descurci sub presiune, fiind totodată răbdător. Astăzi, o mulţime de oameni joacă remi online pentru relaxare, însă la aceştia vei regăsi şi o mulţime din calităţile unui bun manager.
Dexteritatea fizică şi mentală
Să luăm exemplul jocului Twister. Această activitate presupune modelarea corpului conform unor reguli. În plus, este un joc de eliminare. Aşadar, Twister îi ajută pe oameni să înţeleagă importanţa respectării regulilor.
Ba mai mult, Twister este şi despre flexibilitatea fizică, iar când acest aspect se dezvoltă, devii mai activ şi mai alert, spun specialiştii. Joci Twister şi îţi relaxezi corpul, mintea, organismul tău eliberează serotonină, stresul şi oboseala se diminează, aşa că tu devii mai calm şi mai energizat. Cu alte cuvinte, jocul are un efect terapeutic.
Puterea concentrării
De la Guma89 - Operă proprie, CC BY-SA 3.0, Link
Jenga este un joc spectaculos ce presupune echilibru, îndemânare şi prezenţă de spirit. Mai exact, regulile îţi cer să echilibrezi un set de piese aşezate una deasupra celeilalte şi
apoi să scoţi fiecare piesă fără să dărâmi “construcţia”. Jocul cere concentrare, imaginaţie şi îndemnare. Pare o simplă activitate distractivă, însă jucătorii îşi dezvoltă abilităţi legate de strategie, răbdare şi orientare în spaţiu.
TACTICĂ sau HAZARD în jocurile de masă?
Vandut in peste 10 milioane de exemplare - CARCASSONNE este un joc tactic care nu necesita constructii complexe, dar care incanta prin dezvoltarea oraselor, pajistilor, manastirilor si drumurilor, intotdeauna diferite la final. Așadar, inventivitatea şi perspicacitatea jucătorilor este pusă la încercare nu doar atunci când aceștia conturează peisajul jocului, ci și când trebuie să își plaseze cât mai strategic supușii.
Fără doar şi poate, jocurile sunt terapeutice. Ele creează un mediu cultural pozitiv şi ar fi necesară încorporarea lor nu doar la şcoală, ci şi la locul de muncă. Multe dintre jocuri ne ajută să ne dezvoltăm adevăratul potenţial, iar un jucător bun are toate şansele de a excela şi la serviciu, de a-şi dezvolta spiritul de echipă, de a avea o imagine bună în societate şi de a rămâne concentrat şi motivat. Atât copiii, cât şi adulţii care au şi astfel de activităţi se bucură de o viaţă socială mai bună şi de relaţii interpersonale mai satisfăcătoare.
Comentarii