Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri de Mărţişor click pe poza pentru a mari poza

Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri de Mărţişor

Vine primăvara şi ce mod mai bun de a o întâmpina decât printr-un mărţişor cu şnur alb-roşu, prins în piept sau la încheietura mâinii? Una dintre cele mai frumoase tradiţii ale românilor este, fără doar şi poate, cea a Mărţişorului.

Dacă îţi place şi ţie să oferi şi să primeşti mărtişoare, iată câteva detalii despre istoria şi legenda Mărţişorului, dar şi ce superstiţii şi obiceiuri să respecţi în preajma acestei zile.

Legenda şi originile Mărţişorului – ce semnifică şnurul alb-roşu?

Legenda spune că în prima zi a lunii martie, Primăvara a ieşit la marginea pădurii şi a văzut cum un fir de ghiocel răsărise de sub zăpada care încă nu se topise. Iarna a vrut să distrugă floarea aducând vânt şi vreme rea, însă Primăvara a încercat să salveze floarea, aşa că a dat la o parte zăpada, înţepându-se la un deget. Picătura de sânge roşu a căzut pe ghiocelul alb şi l-a ajutat să reînvie. Mărţişorul alb-roşu este, astfel, simbolul triumfului primăverii asupra iernii.

Originile sărbătorii nu se cunosc exact, însă arheologii au descoperit pietricele mici de râu, vopsite în alb şi roşu, datând, se pare, din perioada getică. Oamenii purtau aceste pietricele la gât pentru a atrage norocul şi, de această dată, culorile semnificau vitalitatea femeii (roşu) şi înţelepciunea bărbatului (albul).

Mărţişorul îşi trage credinţele şi de pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era marcat pe 1 martie şi aveau loc tot felul de practici închinate zeului Marte, zeul războiului, dar şi al fertilităţii. Dualitatea dintre pace (alb) şi război (roşu) se regăseşte şi în şnurul mărţişorului de atunci şi de astăzi.

Tradiţii şi superstiţii de Mărţişor

Nu ştii câte dintre obiceiuri au supravieţuit timpului sau ce să faci de Mărţişor pentru a avea noroc toată primăvara  sau chiar tot anul? Trece în revistă câteva tradiţii şi superstii pe care ar fi bine să le respecţi.

  • Astăzi, avem la dispoziţie o mulţime de variante de mărţişor, însă în trecut, în zona Moldovei, Munteniei şi Dobrogei, acesta avea o formă ceva mai diferită. Părinţii obişnuiau să lege la gâtul sau mâna copiilor o monedă de argint sau aur cu un şnur alb sau roşu. Acesta era considerat mărţişor, “talismanul” care le aducea noroc şi trebuia purtat 12 zile, după care legat de un pom tânăr, înflorit.

  • Ca semn al sosirii primăverii, doamnele şi domnişoarele primesc astăzi tot felul de cadouri, mărtişoare, dar şi flori care prevestesc primăvara. Deşi nu este o practică obişnuită la noi, în Moldova şi bărbaţilor li se dăruiesc mărtişoare.

  • Mărţişorul deschide Zilele Babei, un alt obicei respectat de români. Cele 9 zile de la 1 la 9 martie simbolizează cele 9 zile de urcuş la munte ale Babei Dochia. Astăzi, în acest interval, femeile îşi aleg “Baba”, pentru a vedea fie cum le va merge în noul an, fie cum le este sufletul.

  • O altă superstiţie spune că aşa cum sunt primele 3 zile din martie, aşa vor fi şi anotimpurile anului care tocmai a început. 1 martie este Baba Primăverii, 2 Martie Ziua Verii, iar 3 martie cea a Toamnei. Aşa cum vor fi cele 3 zile, aşa vor fi şi cele 3 anotimpuri.

  • De 1 martie nu se munceşte, această tradiţie fiind valabilă mai ales pentru femei. În caz contrar, se crede că Baba Dochia aduce multe necazuri asupra lor, dar şi vreme rea în următoarele zile.

  • În tradiţia populară, cele 9 zile ale Babei Dochia sunt poate cele mai capricioase ale lunii martie, după ele venind “Zilele Moşilor” (10-17 martie), mult mai îngăduitoare din punct de vedere al vremii.

  • Despre mărţişor mulţi cred că are puteri tămăduitoare şi este ca un talisman care te apără de rău şi deochi. Dacă vrei ca puterile sale să fie la capacitate maximă, tradiţia spune că e bine să îl pui în piept la răsăritul soarelui.

  • Mărţişorul nu se aruncă, ci se leagă de un copac înflorit, după trecerea celor 9 zile ale Babei Dochia sau la finalul lunii martie.  

  • În mediul rural, mărţişorul poate avea puteri la fel de puternice şi asupra animalelor, aşa că oamenii îl agaţă de coarnele animalelor pentru ca acestea să fie sănătoase şi fertile.

  • De 1 martie bea un pahar de vin roşu alături de cei dragi pentru că, se pare, vinul roşu îţi garantează prosperitatea în noul an.

  • Tot în această zi ai grijă să nu te cerţi cu nimeni. Altminteri, vei avea certuri şi supărări din primăvară până la venirea toamnei.

 


A fost de ajutor?    


remi online pe tabla gratis

Comentarii

Nou pe magicjoly.ro

Mancare de legume și piept de pui - o rețetă potrivită în dieta FODMAP
Colțul fetelor

Mancare de legume și piept de pui - o rețetă potrivită în dieta FODMAP

O rețetă gustoasă, simplă, ușor de preparat, perfectă și pentru cei care țin dieta FODMAP.

Mai mult
Jocuri online care au depasit bariera de limbaj
Colțul fetelor

Jocuri online care au depasit bariera de limbaj

Jocuri online care au depasit bariera de limbaj: candy crush saga, angry birds, rummy online

Mai mult